Varsinais-Suomen matkailu kotimaisten turistien varassa

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Varsinais-Suomen matkailu kotimaisten turistien varassa

Varsinais-Suomen matkailuelinkeino toipui melko nopeasti koronapandemian aiheuttamasta kriisistä. Tämä oli seurausta ennen kaikkea kotimaisen matkailun hyvin nopeasta kasvusta, sillä jo kesällä 2020 Varsinais-Suomessa kirjattiin normaali määrä yöpymisiä ja kesinä 2021 ja 2022 mentiin selvästi aiempien vuosien yli. Varsinais-Suomesta onkin muodostunut koronakriisin seurauksena selvästi aiempaa suositumpi kotimaan matkakohde.

Ulkomailta tulevien matkailijoiden määrä sen sijaan jäi matkustusrajoitusten vuoksi pandemian aikana ymmärrettävästi hyvin alhaiselle tasolle. Kuitenkin myös kesällä 2022 ulkomaiset yöpymiset olivat selvästi koronaa edeltävää tilannetta alemmalla tasolla, ja ulkomaisten matkailijoiden virrat Varsinais-Suomeen jäivät viime vuonna lähes 50 % vuoteen 2019 verrattuna.

Varsinais-Suomen ulkomaisten yöpyjien määrä on huomattavan alhainen myös maakuntien välisessä vertailussa. Kaikissa maakunnissa kansainvälinen turismi on vähentynyt. Kuitenkin Varsinais-Suomessa ulkomainen matkailu väheni eniten, jos ei huomioida Itä-Suomen maakuntia, joiden matkailu kärsi itärajan sulkemisesta. Sen sijaan kotimaan matkailun osalta lounainen Suomi pärjäsi hyvin. Varsinais-Suomessa kasvu oli toiseksi suurinta Ahvenanmaan jälkeen, mikä antaa toivoa saaristomatkailun tulevaisuudennäkymille.

Yksi selitys ulkomaisten yöpymisten alhaiseen tasoon voi löytyä Turun lentoaseman matkustajamäärien tarkastelusta. Turun lentoaseman matkustajamäärien palautuminen on ollut Helsinki-Vantaata hitaampaa samalla, kun Tampereen lentoasema on hyötynyt Air Balticin uusista reiteistä. Syksyllä 2022 myös Turun lentoaseman liikenne alkoi elpyä SAS:n avattua uudelleen Tukholman reitin. Onkin mielenkiintoista nähdä, onko tällä vaikutusta ulkomaisten matkailijoiden määriin tulevana kesänä.