Työttömyyskehitys toistaiseksi vakaata

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Työttömyyskehitys toistaiseksi vakaata

Varsinais-Suomessa oli maaliskuun puolivälissä noin 26 000 työtöntä työnhakijaa, joista viidennes oli lomautettuna. Työttömien ja lomautettujen määrä on kasvanut selvästi koronakriisiä edeltäneestä ajasta. Kevään 2020 huomattavan kasvupiikin jälkeen työttömien työnhakijoiden määrä laski kuitenkin nopeasti ja on vakiintunut reilut viisi tuhatta työtöntä korkeammalle tasolle. Suurin osa kasvusta selittyy yhä lomautuksilla, sillä vain harvat lomautukset ovat muuttuneet työttömyyksiksi.

Työttömien ja lomautettujen määrän kasvu on tarkoittanut Varsinais-Suomessa työttömyysasteen kehitystrendin nousua vuoden 2019 puolivälin alle 9 % lukemista noin 13 % tasolle. Vaikka työttömien ja erityisesti lomautettujen määrässä on ollut edellisen vuoden aikana normaalia kausivaihtelua enemmän heilahteluja, on työttömyysasteen trendi pysynyt ensimmäisen koronakevään jälkeen melko vakaana. Työttömyyden kasvusta huolimatta Varsinais-Suomen työttömyysaste on pysynyt koko maan tasoa alempana.

Työttömyyskehityksen suunta keväällä 2021 on vielä arvoitus. Yhtäältä rokotustahdin ennustettu kiihtyminen ja talven flunssakauden päättyminen herättää toivoa paremmasta, toisaalta tiukentuvien liikkumisrajoitusten vaikutukset etenkin Turussa sijaitsevien yritysten toimintamahdollisuuksiin huolestuttaa. Työllisyyskehityksen lannalta onkin toivottavaa, että mahdolliset liikkumisrajoitukset jäävät mahdollisimman lyhyeksi, jotta yritysten selviävät rajoitusten yli ilman suuria irtisanomisia.