Turun yliopiston aerobiologian yksikkö avasi siitepölydataa

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Turun yliopiston aerobiologian yksikkö avasi siitepölydataa

Lounaistieto-tiimi oli mukana avustamassa Turun yliopiston aerobiologian yksikköä siitepölydatan avaamisessa. Siitepölyhavaintoja kerätään yhdeksästä keräyspisteestä ympäri Suomen. Nyt avattu data on kerätty Turun keräyspisteestä neljän vuosikymmenen ajalta. Tutkimusdata on nyt tiedeyhteisön lisäksi kaikkien vapaassa käytössä, ja sitä voi hyödyntää myös kaupallisesti.

Siitepölydatan avaaminen vapaasti kaikkien käyttöön on kansainvälisesti ainutlaatuista. Aiemmin esimerkiksi Euroopan siitepölydatapankista dataa on luovutettu tutkimuskäyttöön tapauskohtaisesti ja kaupallisiin tarkoituksiin vain maksua vastaan. Tämän aloitteen myötä Turun yliopisto ottaa merkittävän askeleen kohti avointa tiedettä ja tutkimusta, joka edistää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, lisää tieteen luotettavuutta ja parhaimmillaan johtaa uuden tiedon ja tutkimuksen syntymiseen. Turun yliopisto on sitoutunut aineistojen avaamiseen helmikuussa 2016 julkaistussa datapolitiikassaan ja Lounaistieto toimii tulevaisuudessakin Lounaiseen-Suomeen sijoittuvan tiedon julkaisu- ja viestintäkanavana.

Aerobiologian yksikkö ja Lounaistieto-tiimi suunnittelevat parhaillaan Hackathonia avatun datan pohjalta. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen tietoon siitepölydataa voidaan yhdistellä ja mitä uutta datasta voidaan luoda!

Turun siitepölydata 1974-2013