Tapahtumarajapinnassa suhisee!

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Tapahtumarajapinnassa suhisee!

Mitä sinä teet aamulla, kun heräät? Minä nousen ylös sängystä, kävelen keittiöön ja napsautan kahvinkeittimen päälle. Punainen valo syttyy, ja keitin alkaa kiehuttaa vettä. Avaan television, katselen uutiset ja otan puhelimen laturista.

Kaiken tämän mahdollistaa sähkö, jota saamme ”seinästä”. Sähkölaitteiden käyttöä helpottaa huomattavasti, että sähköpistokkeet ja -rasiat ovat kaikki samanlaisia. Siten sähkölaite osaa automaattisesti hyödyntää tarvitsemansa polttoaineen eli sähkön, ja laitevalmistajan ei tarvitse miettiä, millaisen pistokkeen laite tarvitsee toimiakseen. Yhteisesti sovitut standardit helpottavat ”raaka-aineen”, tässä tapauksessa siis sähkön, jakelua huomattavasti.

Tämä hieman yksinkertaistettu esimerkki kuvaa myös rajapinnan merkitystä tiedonjakelussa. Tarvitsemme yhteisiä käytäntöjä sen suhteen, millä tavoin tietoa jaetaan eri tietojärjestelmien ja -palveluiden välillä. Kun ”pistorasian” ominaisuuksista on kertaalleen yhdessä sovittu, hoituu datan välitys erilaisiin palveluihin ja sovelluksiin helposti.

Perjantaina 21. lokakuuta Varsinais-Suomessa avattiin tapahtumarajapinta Linked Events, joka tarjoilee Turun kaupungin Turun seudun kalenterin tapahtumatiedot rajapinnan ylitse. Tällöin tietoa voidaan ketterästi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa mobiilisovelluksissa ja verkkopalveluissa. Rajapinnan tietosisällön laatua tullaan kohentamaan ajan myötä, kuten myös tietolähteiden määrää. Tarkoituksena on tuottaa rajapinta, josta löydät kaikki Varsinais-Suomen tapahtumat kulttuurista liikuntaan. Se on iso savotta, mutta ehdottomasti toteuttamisen arvoinen.

Lisätietoa: Linked Events – tapahtumarajapinta

img_8706