Ostolaskutietojen avaaminen – Nice to know vai taloustietojen vallankumous?

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Ostolaskutietojen avaaminen – Nice to know vai taloustietojen vallankumous?

Julkishallinnon organisaatioiden, kuten kuntien ja kaupunkien ostolaskutietoja on avattu maailmanlaajuisesti jo vuosia. Tänä keväänä Suomessa herättiin kilpailemaan mikä kaupungeista avaisi ostolaskut vuoden alussa ensimmäisenä. Oulu ja Tampere kamppailivat rinta rinnan, mutta taisi Jyväskylä kiilata viime metreillä ohi.

Hämmentävää kilpailua kuntien välillä ostodatan avaamisesta. Jyväskylä veti pidemmän korren 10.3.2015.
Hämmentävää kilpailua kuntien välillä ostodatan avaamisesta. Tänä keväänä Jyväskylä veti pidemmän korren 10.3.2015.

Itse ihmettelin pitkään, että mitä ihmeellistä tässä on? Ketä ylipäätään kiinnostaa jonkun kunnan tai viranomaisorganisaation taloustiedot? Kunnes kuulin, että Helsingin kaupunginjohtaja Pajunen oli sitä mieltä että, eri toimialojen ostot tulevat pienentymään datan avauksen seurauksena. Yksi pääepäilty selkeisiin kustannusten vähennyksiin on tietojen julkinen repostelu ja yksikköjen parantunut oma käsitys tehdyistä ulkopuolisista ostoista. Ja onhan siinä sekin, että julkisin verovaroin hankittuja ostoja on välillä ihan demokraattisistakin syistä hyvä tarkastella avoimesti, eikö? 

HS 28.11.2014 – Pajunen julkisti kaikki Helsingin laskut, jotta rahankäyttöön saadaan järkeä: ”Alkuun tuottaa tuskaa”
HS 28.11.2014 – Pajunen julkisti kaikki Helsingin laskut, jotta rahankäyttöön saadaan järkeä: ”Alkuun tuottaa tuskaa”

Noh, ylipäätään, ostolaskudatahan on järjetön taulukkorivistö dataa. Tällaisen tietomäärän läpikahlaus on valtava ponnistus normaali kansalaiselta.

Esimerkki Washingtonin ostolaskuista. Huoh… onpas tylsää…
Esimerkki Washingtonin ostolaskuista. Huoh… onpas tylsää…

Siksi tietoja yritetäänkin maailmalla visualisoida eri tavoin. Yksi itselle mieluisimmista visualisoinneista on tietenkin karttapohjainen esitys. Tämä ei tietysti ole mahdollista, jos taloustietoja ei ole sidottu mihinkään alueisiin. Eivät nämä pallokartatkaan hassumpia ole, ja tulee himo klikkailla lisää ja katsella mitä kaikkea avautuu. 

mihin_rahat_katoaa
Mihkä mun rahat menneet on? Brittien verojen käyttö eri toimintojen rahoittamiseen. Kannattaa klikkailla!
Umea_skellefea_datajournalismi
Ruotsin parin esimerkkikunnan budjettitietoja laatikoissa. OpenSpending.org sivustolle voi ladata omia aineistoja visualisoitavaksi.

Summa summarum, ostolaskutietojen avaaminen on todella helppoa. Tarvitaan vain päätös asiasta ja muutama päivä taulukon siivoamista sopivaan tiedostomuotoon. Me autamme myös Varsinais-Suomen liitossa tässä siivoustyössä. Olemmehan mukana luomassa avointa tietopalvelua alueellemme ja mukana mm. 6Aika strategian avoin data kärkihankkeessa.

Sanna Jokela

Kirjoittaja toimii paikkatietoasioiden ja vähän muidenkin parissa Varsinais-Suomen liitossa