Maakunnan tila: väestökehitys rikkoo ennätyksiä

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Maakunnan tila: väestökehitys rikkoo ennätyksiä

Varsinais-Suomen väestökehitys on tällä hetkellä monella tapaa poikkeuksellista.

Ensinnäkin Turun kaupungin kasvuvauhti on nopeinta sitten 1960- ja 1970-lukujen suuren maaltamuuton. Turun väestönkasvu hiipui koronapandemian aikana alle tuhannen uuteen asukkaaseen vuodessa, mutta huhtikuussa 2023 Turun kasvu oli kohonnut vuositasolla jo yli kolmeen tuhanteen. Turun kiihtynyt väestönkasvu selittyy kasvaneella muuttovoitolla sekä ulkomailta että muualta Suomesta.

Myös maakunnan saama muuttovoitto ulkomailta on korkeammalla tasolla kuin koskaan ennen. Varsinais-Suomen ulkomailta tuleva muuttovoitto oli lähes 3 000 vuonna 2022, ja kasvu on vain kiihtynyt keväällä 2023 ukrainalaisten pakolaisten hakiessa kotikuntaa Suomesta. Sen sijaan luonnollinen väestönmuutos on painunut ennätyksellisen matalalle tasolle, sillä viime vuonna Varsinais-Suomessa syntyi lähes 2 000 ihmistä vähemmän kuin kuoli.

Varsinais-Suomeen muutettiin viime vuonna eniten Aasiasta ja EU:n ulkopuolisesta Euroopasta. Erityisesti Ukrainasta, Venäjältä ja Balkanin maista tuleva muuttovoitto on kasvanut nopeasti viime vuosina. Kaikki Suomen maakunnat saivat muuttovoittoa ulkomailta, mutta maahanmuuttajien jatkomuutoista Suomen sisällä muuttovoittoa saivat vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa.

Tutustu Maakunnan tila -katsaukseen kokonaisuudessaan
Avaa pdf-tiedosto