Liikevaihto kasvoi vauhdilla ennen Venäjän sotatoimia

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Liikevaihto kasvoi vauhdilla ennen Venäjän sotatoimia

Koronapandemian alku lähes kaksi vuotta sitten teki merkittävän loven Varsinais-Suomen yritysten liikevaihtoon. Koronakriisistä elpyminen oli kuitenkin vahvassa vauhdissa kevättalvella 2022. Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 16,1 % vuodentakaiseen verrattuna, ja kasvua nähtiin kaikilla seurannassa olevilla aloilla.

Nopeimmin toipui matkailuala, jonka nousu koronakuopasta oli talvella erityisen nopeaa, mutta myös teollisuudessa liikevaihto kasvoi vauhdilla. Hitaimmin ovat kasvaneet kaupan ala ja ICT. Nämä toimialat kuitenkin kasvoivat tasaisesti koko pandemian ajan, joten niiden osalta ei voida puhua elpymisestä. Seutukunnittain tarkasteltuna kaikilla Varsinais-Suomen alueilla yritysten liikevaihdon kasvu oli nopeaa, mutta selvästi vahvinta liikevaihdon kasvu oli Vakka-Suomessa.

Uusimmat alueelliset suhdannetiedot ulottuvat kuluvan vuoden keväälle. Näin ollen Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen taloudelliset vaikutukset Euroopassa eivät vielä näy tilastoissa. Jääkin nähtäväksi kuinka suuri vaikutus Venäjän vastaisilla talouspakotteilla on Varsinais-Suomen yritysten suhdannekehitykseen.

Lounaistiedossa seurataan yritysten suhdannekehitystä kahdesti vuodessa. Seuranta perustuu työ- ja elinkeinoministeriön kautta saataviin päätoimialojen suhdannetietoihin sekä Varsinais-Suomen liiton hankkimiin täydentäviin toimialoihin. Seuraava tilannekatsaus tehdään tammikuussa 2022, jolloin tarkastellaan yritysten liikevaihdon kehitystä syksyyn 2022 saakka.