Digisaapas
I projektet har det skapats en landskapsomfattande nätapplikation Virma Kartta (på finska) som innehåller uppgifter om olika rekreationsmål i regionen. Tjänsten utvecklas och kompletteras vidare i samarbete med kommuner och andra intressenter. Detta projekt har sin grund i projektet Virkistä dataa! (Uppfriska data!). Det har också utvecklats en mobilapplikation för att göra informationen om rekreationsmål ännu mer tillgänglig. Projektet varar från 2020 till 2023.
Location Innovation Hub
År 2023 ska det grundas ett nytt kompetenscentrum i Finland som fokuserar på geografiska data. Location Innovation Hub (LIH) är en del av EU:s nätverk av digitala innovationshubbar. Lounaistieto är med i LIH som en regional partner. Vi koordinerar verksamheten i arbetspaketet som anknyter till kommunikation och utbildning och innehåller bland annat organisering av regionala evenemang och främjande av nätverkssamarbete.
Samling av landskapsplanebestämmelser
I Finland pågår projektet Ryhti som främjar digitalisering av den byggda miljön och syftet är att förnya de datasystem som innehåller information om den byggda miljön. Som en del av Ryhti-projektet har miljöministeriet inlett arbetet för att digitalisera landskapsplanens planbestämmelser och deras visualiseringar. Lounaistieto genomför projektet tillsammans med Gispo Oy. Lounaistietos uppgift är bland annat att delta i arbetet som fokuserar på växelverkan, såsom planering och facilitering av workshopar och samarbete med intressentgrupper. Projekttiden pågår från hösten 2022 till våren 2023.
Karttjänst för vattenskyddet
Lounaistieto förverkligar på uppdrag av Egentliga Finlands NTM-central en karttjänst för regionala aktörer inom vattenskyddet för att främja vattenvård och havsvård. Arbetet innehåller sammanställning av material och presentation av materialet i ett interaktivt webbaserat gränssnitt som utnyttjar plattformen Oskari. Projektet genomförs på hösten 2022.
Servicepunktdata
Lounaistieto har publicerat ett alldeles nytt geografiskt dataset över Egentliga Finland och Satakunta, där information från OpenStreetMap och Servicedatalagret har utnyttjats. Detta nya dataset har skapats som en del av Åboregionens MBT-avtal (markanvändning, boende och trafik). En konsult ansvarade för implementeringen av dataset år 2021 och det uppdateras en gång om dagen.
Uppehåll och utveckling av landskapsplanens datamodell
Lounaistieto koordinerar uppehållet och utvecklingen av landskapsplanens datamodell, som är finansierad av Miljöministeriet och landskapsförbund. Landskapsplanerna utarbetas och fastställs av landskapsförbund. Projektets syfte är att uppehålla en HAME-databas för att producera information om landskapsplaner och främja användningen av datamodellen i landskapsförbund. Lounaistieto arbetar kontinuerligt tillsammans med HAME-expertgruppen för att utveckla mera harmoniserade och kompatibla sätt att använda den information som finns i landskapsplanerna.
Koordinering av landskapsplanens datainnehåll
I detta projekt samarbetade Lounaistieto med landskapsförbund och syftet var att omvandla informationen i alla landskapsplaner till datamodellen HAME. En konsult ansvarade för implementering och visualisering av innehållet. Projektet varade fram till slutet av 2019.
HAME – harmoniserade landskapsplaner till e-tjänster
Syftet med projektet var att öka tillgänglighet och användbarhet av landskapsplanerna genom att förbättra deras kompatibilitet (datamodellen HAME). Projektet förverkligades i två delar 2015–2017 och 2018. Projektet hade sin grund i EU:s INSPIRE-direktiv.
PKV (Norra tillväxtzonen)
Detta projekt syftade till att stödja utveckling, planering och beslutsfattande i fråga om den norra tillväxtzonen genom att skapa en kartbaserad tjänst. Bland annat människo-, gods-, och trafikflöden betraktades under projekttiden som varade från november 2019 till april 2020.
Landskap-delprojekt inom plattformen för geografisk information
Plattformen för geografisk information har som mål att harmonisera och förbättra de e-tjänster som den offentliga förvaltningen erbjuder och likaså förbättra informationsbaserad beslutsfattande samt öka transparens. Ett av målen är också att minska kostnaderna för den offentliga förvaltningen, bland annat genom att möjliggöra en effektiv behandling av information, avskaffa överlappande verksamhet och harmonisera dataset. Landskap-delprojektet syftade till att stödja byggandet av harmoniserade geoinformationstjänster för landskap. Projektet avslutades i december 2019.
Landskap som producenter och användare av miljöinformation
Projektets syfte var att undersöka miljöinformationens ställning i produktion, utdelning och användning av information inom förvaltning samt dess utvecklingsbehov och praxis, särskilt med tanke på förnyelse av regionalförvaltning. Därtill granskades det om regionerna borde ta mer ansvar i miljöutbildning och främjande av miljökunskap. Projektet genomfördes från 2018 till 2019 i samarbete av Egentliga Finlands NTM-central, Lounaistieto och Mellersta Finlands NTM-central.
Virkistä dataa! Öppna data om naturturism
I projektet Virkistä dataa! (Uppfriska data!) samlades information om rekreationsområden och leder, och all information är tillgänglig både i Virma-tjänsten och på Lounaistietos webbsida. Därtill syftade projektet till att inspirera applikationsutvecklare och aktörer inom turism att utnyttja tillgänglig information och utveckla den vidare. Projektet varade från 2018 till 2019.
Poretieto
Poretieto erbjuder information om positiva strukturförändringar i Sydvästra Finland och syftet är att stödja prognostisering, observering och uppföljning av olika fenomen. Tjänsten innehåller information till exempel om migration, sysselsättning, utbildningstrender och behov av arbetskraft inom vissa branscher.
Öppna data och gränssnitt
Mellan åren 2014 och 2017 utvecklades det nya verksamhetsmodeller för öppnandet av data i de sex största städerna i Finland. Spetsprojektet 6Aaika resulterade i att dessa sex städer har sina egna portaler för öppna data och Sydvästra Finlands dataportal är nu en del av Lounaistietos informationstjänster.