Yritysten liikevaihto elpyi nopeasti koronakriisistä

Lounaistieto.fi / Recent / Yritysten liikevaihto elpyi nopeasti koronakriisistä

Koronapandemian alku puolitoista vuotta sitten iski Varsinais-Suomessa pahimmin matkailuun ja muille palveluvaltaisille aloille. Myös rakentamisessa ja teollisuudessa näkyi selvä notkahdus keväällä 2020. Lähes kaikilla seurattavilla aloilla yritysten liikevaihdon lasku pysähtyi kuitenkin nopeasti, minkä jälkeen liikevaihto on kääntynyt useimmilla aloilla kasvuun. Vain teollisuuden liikevaihdossa ei näkynyt selvää elpymistä vielä vuoden 2020 alussa, vaikka merkittäviä haasteita maakunnan teollisuuden tulevaisuudennäkymissä ei olekaan.

Selvin kasvuala Varsinais-Suomessa on ICT-ala, jonka liikevaihto on kasvanut yli 60 % vuoden 2015 tasoon verrattuna. Rakentamisen elpyminen kriisin alun notkahduksesta on ollut vahvaa, ja kaupan alan kasvua koronakriisi on selvästi voimistanut. Voimakkaasta pudotuksesta huolimatta, myös palvelualojen liikevaihdon trendikehitys on noussut tasaisesti koronapandemian alun jälkeen.

Seutukunnittain tarkasteltuna parhaiten koronakriisistä ovat selviytyneet Vakka-Suomi ja Salon seutu. Kummassakaan seutukunnassa koronapandemia ei aiheuttanut notkahdusta liikevaihdon trendikehitykseen, ja molemmissa vahva kasvu käynnistyi jo vuoden 2020 aikana. Loimaan seudulla ja Turunmaalla yritysten liikevaihdon kehitys on ollut tasaista, kuten myös Turun seudulla kriisin alun merkittävän liikevaihdon romahduksen jälkeen.

Lounaistiedossa seurataan yritysten suhdannekehitystä kahdesti vuodessa. Seuranta perustuu työ- ja elinkeinoministeriön kautta saataviin päätoimialojen suhdannetietoihin sekä Varsinais-Suomen liiton hankkimiin täydentäviin tietoihin valmistavan teknologiateollisuudesta, liike-elämän palveluluista sekä matkailu- ja ICT-aloilta. Seuraava tilannekatsaus tehdään tammikuussa 2022, jolloin tarkastellaan yritysten liikevaihdon kehitystä syksyyn 2021 saakka.