Varsinais-Suomen työllisyysaste ennätyslukemissa

Lounaistieto.fi / Recent / Varsinais-Suomen työllisyysaste ennätyslukemissa

Varsinais-Suomen työllisyysasteen trendiluku oli vuoden 2021 toisella neljänneksellä 74,4 %. Työllisyysasteen trendi nousi 2,3 %-yksiköllä edellisvuotiseen verrattuna, mikä nosti työllisyysasteen ennätyslukemiin.

Maakunnan työllisyysasteen trendikehityksen nopean kasvun taustalla on kausitasoittamattoman työllisyysasteen hyvin voimakas nousu keväällä 2021. Tämän vuoden huhti–kesäkuussa työllisyysaste oli peräti 76,3 %, kun samaan aikaan vuonna 2020 luku oli 72,4. Vaikka työllisyysasteen yksittäisissä luvuissa on aina epävarmuutta tilaston tuottamistavasta johtuen, on Varsinais-Suomen työllisyyskehitys kuitenkin linjassa koko maan kehityksen suhteen.

Varsinais-Suomen nopeasti kohentunut työllisyystilanne nosti maakunnan työllisyysasteen tasoihin Uudenmaan kanssa ja koko maan vertailussa kolmannelle sijalle. Varsinais-Suomen edellä ovat vain Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Koko maan ja esimerkiksi Pirkanmaan työllisyysasteet jäävät kauas Varsinais-Suomen tasosta.

Neljännesvuosittainen työllisyysaste laaditaan Tilastokeskuksen tekemän haastattelututkimuksen pohjalta. Tämä lisää jonkin verran etenkin maakunnallisten lukujen epävarmuutta. Pitkän aikavälin trendikehitys antaa kuitenkin varsin luotettavan kuvan työllisyyskehityksen suunnasta.

Työvoimatutkimuksen tiedonkeruuta uudistettiin vuoden 2021 alusta lähtien uuden EU-lainsäädännön mukaiseksi. Uudistuksen seurauksena esim. vanhempainvapaalla olevat luetaan aiempaa useammin ja opintovapaalla olevat aiempaa harvemmin työllisiksi, mikä kokonaisuudessaan laski jonkin verran maan työllisyysastetta. Muutos on huomioitu takautuvasti yllä esitetyissä työllisyysluvuissa.