Matkailu ja ICT-ala kasvoivat nopeasti vuoden alussa

Lounaistieto.fi / Recent / Matkailu ja ICT-ala kasvoivat nopeasti vuoden alussa

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihdon kehitys oli kasvussa kuluvan vuoden alussa. Kaikkien yritysten liikevaihto oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,8 % korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Liikevaihdon trendin kehitys oli myös tasaisen kasvava.

Nopeinta kasvuvauhti oli matkailussa ja ICT-alalla, jotka molemmat kasvoivat yli 20 % vuosivauhdilla. Myös useimmat muut seurannassa olevat alat kasvoivat keskimääräistä nopeammin, ja esimerkiksi vuoden mittaan ongelmiin ajautunut rakennusala kasvoi alkuvuodesta vielä kolmanneksi nopeinta vauhtia. Varsinais-Suomen suurimman toimialan teollisuuden kasvu kuitenkin pysähtyi, mikä painoi kaikkien yritysten keskimääräistä kehitystä alaspäin.

Valtakunnallisesti päätoimialojen liikevaihdon kehitys on ollut alamaissa kesän aikana. Kesäkuussa liikevaihto laski koko maassa rakentamisessa 1,8 %, kaupan alalla 2,9 % ja teollisuudessa jopa 14,1 %. Vain palvelualat kasvoivat valtakunnallisesti 3,9 % vuosivauhdilla. Vaikka eri alueiden yritysten suhdannetilanteen poikkeavat toisistaan, on oletettavaa, että Varsinais-Suomessakin yritysten liikevaihto tulee laskemaan erityisesti rakennusalalla.

Lounaistiedossa seurataan yritysten suhdannekehitystä kahdesti vuodessa. Seuranta perustuu työ- ja elinkeinoministeriön kautta saataviin päätoimialojen suhdannetietoihin sekä Varsinais-Suomen liiton hankkimiin täydentäviin toimialoihin. Seuraava tilannekatsaus tehdään tammikuussa 2024, jolloin tarkastellaan yritysten liikevaihdon kehitystä syksyyn 2023 saakka.