Sinisen kasvun EU-rahoitusinfo täytti salin kiinnostuneista

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Sinisen kasvun EU-rahoitusinfo täytti salin kiinnostuneista

Sininen kasvu kiinnostaa varsinaissuomalaisia toimijoita – tästä yhtenä osoituksena oli 4.12.2017 Turussa järjestetyn infotilaisuuden täyttyminen jo hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Tilaisuudessa kannustettiin erityisesti alueen toimijoita aktiivisuuteen ja rohkeuteen EU-rahoituksen hakemisessa. Tarkemmat tiedot puheenvuorojen sisällöistä voit katsoa linkkien takaa löytyvistä diaesityksistä.

Varsinais-Suomen liiton aluekehitysjohtaja Tarja Nuotio muistutti avauspuheenvuorossaan, että maakuntaliitto tukee ja auttaa eri tahoja hanketyössä. Varsinais-Suomessa on paljon potentiaalia siniseen kasvuun liittyvissä hanketeemoissa ja rahoitusta on alueelle jo varsin hyvin saatukin – näitä tuloksia esitteli puheenvuorossaan liiton harjoittelija Otto Lappalainen. Erikoissuunnittelija Salla-Maria Lauttamäki puolestaan kertoi maakunnallisen yhteistyömallin, kumppanuusfoorumin, keinoista edistää alueen sinistä kasvua ja Interreg Baltic Sea Region -rahoitteisen Smart Blue Regions -hankkeen projektikoordinaattori Helinä Yli-Knuutila esitteli Euroopan komission sinisen kasvun strategiaa ja pääteemoja. Varsinais-Suomen alueella hanke tekee aihetta näkyväksi muun muassa strategiatyön, yhteistyöverkostojen, viestinnän ja tapahtumien muodossa.

Tilaisuudessa esiteltiin ajankohtaisia sinisen kasvun hakuja. Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimiston päällikkö Saara Nuotio-Coulon ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho esittelivät Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) tarjoamia mahdollisuuksia. EMKR:n sinisen kasvun rahoitus kohdistuu pk-yrityksiä koskeviin demonstraatiohankkeisiin sekä merten roskaantumiseen liittyviin hankkeisin. Lisäksi EMKR:stä voi hakea tukea muun muassa kalastukseen, kalanjalostukseen ja vesiviljelyyn. TEKESin Heini Günther taas esitteli Horisontti 2020 -ohjelmassa auki olevia tai lähiaikoina aukeavia merellisiä teemahakuja. Tiedossa olevista teemoista löytyy monia sopivia hakuja myös varsinaissuomalaisille toimijoille.

Tilaisuudessa esiteltiin lisäksi kahden muun rahoitusohjelman toimintaa. Project Officer Elena Kolosova esitteli Interreg Baltic Sea Region -ohjelman toimintaa, sen sinisten teemojen rahoittamismahdollisuuksia sekä tulevia rahoitushakuja. BONUS-ohjelman talouspäällikkönä toimiva Minna Ulvila puolestaan esitteli BONUS-ohjelman toimintaa erityisesti sinisten teemojen puitteissa. BONUS-ohjelmassa ei näillä näkymin ole avautumassa uusia hakuja, mutta sen pohjalta valmisteluun on tulossa uusi yhteinen Itämeren ja Pohjanmeren tutkimus- ja innovaatio-ohjelma vuosina 2018–21.

Tilaisuuden päätti kaksi yritysten omista kokemuksista kummunnutta puheenvuoroa, joissa sekä MetGen Oy:n CTO Matti Heikkilä että Norsepower Oy:n CEO Tuomas Riski kertoivat yritystensä kokemuksista Horisontti 2020 -hankkeiden hakemisessa ja niiden toteuttamisessa. Puheiden pääviestinä voitaneen nostaa se, että hankerahoitusta kannattaa aina hakea, sitä on saatavilla, ja että hakemusten tekemiseen kannattaa paneutua kunnolla ja mahdollisesti myös konsulttien avustuksella. Vaikka rahoitusta ei ensimmäisellä kerralla saisikaan, ei silti kannata luovuttaa. Hakuprosessi ei ole hukkaan heitettyä aikaa, koska hakemuksista saa usein palautetta, jonka avulla omaa toimintaa ja hakemusta on mahdollista muokata suuntaan, joka sekä kehittää liiketoimintaa että lisää seuraavan hakemuksen läpimenomahdollisuuksia. Lisäksi esille nousi verkostoitumisen ja oman osaamisen markkinoinnin tärkeys – kukaan ei tule hakemaan hankekumppaneita kotisohvalta, vaan tässäkin asiassa oma aktiivisuus ratkaisee.

Sinisen kasvun rahoitusinfon yleisöä

Sinisellä kasvulla tarkoitetaan mereen liittyvien elinkeinojen kasvua, yhteistyön lisäämistä ja innovaatioita. Siihen kuuluvat muun muassa liikenne ja logistiikka, kalastus, uusiutuva energia, bioteknologia, turismi, vesiviljely sekä Varsinais-Suomessa erityisen vahva meriteollisuus: laivanrakennus ja -korjaus.

Lisätietoja:

  • Helinä Yli-Knuutila, Smart Blue Regions -hanke: etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi
  • Saara Nuotio-Coulon, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto: etunimi.sukunimi@turku.fi
  • Salla-Maria Lauttamäki, Varsinais-suomen liitto: etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi

Sinisen kasvun EU-rahoitusinfon järjestivät Varsinais-Suomen liitto, Smart Blue Regions -hanke, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto sekä Europe Direct Varsinais-Suomi. Tilaisuus on osa Varsinais-Suomen maakuntastrategia- ja kumppanuusfoorumityötä.