Käytän ja käsittelen vettä

Etusivu / Vaikuta vesiin Nyt / Käytän ja käsittelen vettä

Kukkien kasteluaMillainen vesikuluttaja olet?

Kulutamme jokainen päivän aikana vettä, toiset vähemmän, toiset enemmän. Kotitaloudessa vettä kuluu noin 130-160 litraa päivässä muun muassa ruoanlaittoon, peseytymiseen, siivoamiseen ja vessan huuhteluun. Suoran kulutuksen lisäksi käytämme päivittäin vettä välillisesti yli 4 000 litraa. Puolet tästä tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella. Pelkästään yksi kahvikupillinen sisältää tuotantoon kulunutta vettä jopa 140 litraa. Veden kulutukseen ja kustannukseen voit vaikuttaa  käyttötavoilla ja kulutusvalinnoilla. 

Kun vettä käytettään, syntyy aina myös jätevettä. Käsittelemättömät jätevedet ovat niiden sisältämien haitta-aineiden, ravinteiden ja bakteerien johdosta riski vesiympäristölle ja juomaveteen joutuessaan myös terveydelle. Jäteveden määrään ja laatuun voit vaikuttaa omilla valinnoillasi. Mitä vähemmän jätevettä syntyy ja mitä puhtaampaa se on, sitä helpompaa ja edullisempaa myös jätevedenkäsittely on.

Hoidapuutarhaasi_1500x1000Puutarhan ja pihan hoito

Vesiensuojelu alkaa omalta pihalta ja puutarhasta, sillä jokainen talo ja tontti sijaitsee jollakin valuma-alueella. Pihastakin sadevedet valuvat lähimpään vesistöön. Puutarhaa voi ja kannattaa hoitaa kestävällä tavalla ilman liikoja keinolannoitteita ja torjunta-aineita.

Lue lisää

 

Luomunamökillä_1500x1000Mökkiläisen vesiensuojelu

Tiesitkö, että voit vaikuttaa siihen, miten mökkisi lähivedet voivat? Helpoilla toimilla pystyt vähentämään mökkikiinteistösi vesistövaikutuksia. Poimi vinkit talteen täältä. Luomuna mökillä!

Lue lisää

 

 

Älälotraa_1500x1000Vedenkulutus kuriin

Muuttamalla vedenkäyttötapojasi saat helposti selvää rahallista säästöä. Pienillä muutoksilla voit säästää useita satoja euroja vuodessa ja samalla suojella vesistöjä.

Lue lisää

Huussikuntoon_1500x1000Mökin jätevesihuolto

Jätevedet sisältävät runsaasti ravinteita ja erilaisia lika-aineita. Siksi ne tulee käsitellä ennen maahan tai vesistöön johtamista. Loma-asunnoilla paras tapa hoitaa jätevesiasiat on pitää jakeet erillään käyttämällä huussia ja käsittelemällä pesuvedet erikseen. 

Lue lisää