Porin kouluissa taistellaan ruokahävikkiä vastaan

Etusivu / Ajankohtaiset / Porin kouluissa taistellaan ruokahävikkiä vastaan

Porin kouluissa lautasilta roskiin ruokaa niukasti vähemmän kuin viime vuonna

Porin kaupunki otti osaa syyskuussa valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon punnitsemalla oppilaiden lautasilta roskiin heittämän ruuan määrää. Tavoitteena oli, että roskiin heitettäisiin vähemmän ruokaa per oppilas kuin viime vuonna. Tässä onnistuttiin niukasti: roskiin päätyi keskimäärin 11,1 grammaa per oppilas viime vuoden 11,4 gramman sijaan. Koska lautashävikin määrää onnistuttiin vähentämään, saavat oppilaat palkinnoksi jäätelöpuikkojen sijaan tuutit. Koko viikon aikana punnittiin 440 kiloa lautasjätettä ja lautasista laskettiin 39 200 ruokailijaa. Jos kouluruoka-annoksen hinnaksi arvioidaan euro ja kooksi 300 grammaa, meni lautasilta roskiin ruokaa lähes 1 500 euron ja annoksen edestä.

Kuninkaanhaan koulussa on vuosien ajan painittu oppilaiden lautashävikin kanssa. Tänä vuonna oppilaiden lautasiltaan roskiin heittämän ruuan määrä tippui huimat 66 prosenttia. Keskimäärin jokainen heitti lautaseltaan roskiin noin 17 grammaa vähemmän ruokaa kuin viime vuonna. Selitys oli hämmentävän yksinkertainen: koululla oli nostettu hävikki- eli biojäteastia oppilaiden nähtäville.

Lautashävikki_vuosina_2017_ja_2018_Porin kouluissa

Lautashävikin määrä ja muutos Porin kouluissa vuosina 2017 ja 2018. Kuva: Porin kaupunki 2018

Ruokahävikin vähentäminen vaatii kaikkien panoksen

Oppilaiden tulee arvostaa ruokaa ja osata arvioida nälkänsä määrä, jotta ruokaa ei päädy lautasilta roskiin. Jos ruokailutilanne on levoton, meluisa ja kiireinen, päätyy ruokaa enemmän biojäteastiaan. Rehtorien ja opettajien panosta vaaditaan, jotta ruokahävikin vähentämisen tärkeys selkenee oppilaille. Toisaalta keittiöhenkilökunta punnitsee roskiin päätyvän ruuan määrän. Vanhemmat muokkaavat lastensa asenteita suhteessa kouluruokaan.

Porin Palveluliikelaitoksessa on tiedostettu YK:n ja EU:n asettama tavoite ruokahävikin määrän puolittamisesta reilussa kymmenessä vuodessa eli vuoteen 2030 mennessä. Euroopan unionin jäsenmaiden tulee raportoida ruokajätteensä määrä komissiolle vuodesta 2020 lähtien vuosittain. Vuodesta 2015 lähtien vuosittaisten teemaviikkojen kautta ruokahävikin mittaamista on ajettu osaksi keittiöiden arkea. Tarjoilu- ja valmistushävikin seuraamisesta onkin tulossa pysyvä käytäntö Porin koulujen keittiöissä. Tämän vuoden ruokahävikin vähentämiskampanjan Porin kouluissa toteuttivat yhteistyössä CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -osahanke Luuppi, Porin seudun jäteneuvonta ja Porin Palveluliikelaitos.

Lisätietoja antavat:

Anu Pujola, projektikoordinaattori, puh. 044 701 3338

Timo Salmi, palvelusuunnittelija, puh. 044 701 8052