Miksi vedet ovat niin alhaalla?

Etusivu / Ajankohtaiset / Miksi vedet ovat niin alhaalla?
Miksi vedet ovat niin alhaalla?

Kuukauden kysymykseen Vaikuta vesiin Nyt -sivuilla vastaa Juha-Pekka Triipponen ELY-keskuksen vesiyksiköstä.

Vähäsateisen ja helteisen kesän seurauksena vesistöjen vedenkorkeudet ovat hyvin alhaisia. Kuinka harvinaisesta tilanteesta on kysymys, miten tilanne vaikuttaa vesistöihin ja kuinka nopeasti vedenkorkeudet palaavat normaalille tasolle?

”Osassa Lounais-Suomea koko vuosi on ollut poikkeuksellisen kuiva ja esim. Vakka-Suomessa ja Pohjois-Satakunnassa on satanut vain noin puolet alkuvuoden keskimääräisestä sademäärästä. Tämä yhdistettynä pitkään hellekesään ja paikoin tuplaantuneeseen haihduntaan on aiheuttanut sen, että Lounais-Suomessa vesistöjen vedenkorkeudet ja virtaamat ovat paikoin vuosikymmenten mittaushistorian alhaisimmissa lukemissa.

Alhaiset vedenkorkeudet ja alueen vähäjärvisten vesistöjen olemattomat virtaamat vaikuttavat monella tapaa haitallisesti vesistöihin. Kasteluvedestä on niukkuutta, vesistöjen virkistyskäyttö vaikeutuu ja kalojen sekä pohjaeläinten, kuten simpukoiden, elinolosuhteet heikkenevät.

Nopeaa helpotusta kuivuuteen ei ole näköpiirissä, koska sadetta pitää tulla tässä tilanteessa melko runsaasti ennen kuin se näkyy merkittävästi vesistöissä. Vähäiset sateet imeytyvät kuivaan maaperään ja kasvustoihin. Loppukesän ja alkusyksyn sademäärät vaikuttavat ratkaisevasti siihen, miten tilanne kehittyy. Ilmojen viileneminen vähentää haihduntaa, mikä helpottaa tilannetta.”

>> Vaikuta Vesiin Nyt