Julkaise karttoja karttaupotuksella!

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Julkaise karttoja karttaupotuksella!

Lounaistiedon karttapalvelu on uudistunut! Uuden karttapalvelun avulla jokaisen on mahdollista tehdä helposti karttoja myös omille nettisivuilleen.

Monet tahot tuottavat paikkatietoa, eli digitaalisessa muodossa olevaa tietoa, johon liittyy maantieteellinen sijainti. Useimmilla yhdistyksillä ja pienemmillä kunnilla ei kuitenkaan ole resursseja paikkatietojen julkaisemiseen digitaalisina karttoina. Lounaistiedon uudistettu karttapalvelu tarjoaa mahdollisuuden julkaista palveluun vietyjä paikkatietoaineistoja karttaupotuksena millä tahansa nettisivulla. Siten esimerkiksi kunnat voivat julkaista interaktiivisia kaavakarttoja omilla verkkosivuillaan.

Lounaistiedon karttapalvelu löytyy osoitteesta karttapalvelu.lounaistieto.fi. Palvelussa on mahdollista suunnitella karttaupotuksia jokaisen omien tarpeiden mukaan. Karttaan voi määritellä paitsi itse karttanäkymän, myös kartalla käytössä olevat työkalut ja niiden ulkoasun. Julkaistu kartta on interaktiivinen, ja sitä voi lähentää ja liikutella tarpeen mukaan.

Karttapalvelun muita uusia toimintoja ovat selkeämmät käyttöohjeet sekä pikaopas palvelun käynnistämisen yhteydessä. Karttajulkaisun lisäksi karttanäkymiä on mahdollista tulostaa suoraan sivulta png-kuvaksi tai pdf-tiedostoksi esimerkiksi paperitulosteita varten. Karttapalvelussa on nyt myös kaksi erilaista hakutoimintoa. Tavallisen Haku-toiminnon avulla voi hakea paikkoja niiden nimen tai osoitteen perusteella. Lisäksi palvelussa on reittihaku, josta on linkitys useaan eri reittipalveluun.

Lounaistiedon karttapalvelu on toiminut jo lähes 20 vuoden ajan, ja sitä on kehitetty jatkuvasti vastaamaan käyttäjien tarpeita. Karttapalvelussa on tällä hetkellä yli 400 kartta-aineistoa eri teemoista ja useilta eri tiedontuottajilta. Suurin osa karttapalvelussa olevista aineistoista on vapaasti julkaistavissa, mutta joidenkin aineistojen kohdalla niiden julkaisu edelleen voi olla rajoitettu. Karttapalvelu perustuu avoimella lähdekoodilla toteutettuun Oskari-alustaan, joka on käytössä myös muun muassa Maanmittauslaitoksen karttapalvelussa.

Varsinais-Suomen liiton yhteydessä toimiva aluetietopalvelu Lounaistieto edistää julkishallinnon tuottaman paikkatiedon ja muiden aineistojen avointa saatavuutta Lounais-Suomessa. Karttapalvelu toimii avointen paikkatietoaineistojen visualisointikanavana, jonka avulla aineistoja on mahdollista tarkastella ennen niiden käyttöönottoa. Karttapalvelun uusien toimintojen avulla palvelun käyttäjät pystyvät hyödyntämään tätä visualisointimahdollisuutta myös omilla nettisivuillaan.

Oheisessa karttaupotuksessa voit tutustua Varsinais-Suomen virkistysreitteihin sekä kylien vuokrattaviin taloihin ja tiloihin.