Palkintosadetta revontulien loimussa

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Palkintosadetta revontulien loimussa
null
Parainen. Timo Blomberg.

Kun kirkkaalla yötaivaalla hehkuvat sinisen, vihreän ja punaisen sävyt, kertoo revontulien seuranta- ja hälytyspalvelu Repo Lights milloin ja minne kannattaa lähteä säihkettä ihailemaan. Repo Lights on yksi avoimen datan idea- ja sovelluskilpailu DataBusiness Challengen voittajista.

Palvelu hyödyntää revontulien ennustetta ja sosiaalisen median pöhinää sekä opastaa käyttäjän revontulien parhaille katselupaikoille.
“ Tämän kaltaisia ehdotuksia olen kaivannut ja erityisesti matkailualalle, jossa mielestäni voitaisiin hyötyä avoimesta datasta paljon nykyistä enemmän”, yksi tuomareista kommentoi.

Databusiness Challengen muita voittajatöitä olivat kaupunkipyörien käyttäjiä tasaisesti eri pyöräasemille ohjaava palvelu, työkalu, joka yhdistää työnhakijat, työpaikat ja opintoalat, vaihto-opiskelijan Suomi-apulainen sekä sovellus, jolla kansalainen voi kertoa mielipiteensä valtuustossa tai eduskunnassa päätettävistä aiheista.

Voittajatyöt palkittiin helmikuun puolivälissä Helsingissä DigitalBusiness Challenge Awardsissa.

Voit katsoa tallenteen koko tilaisuudesta täältä tai poimia alla esitellyistä puheenvuoroista kiinnostavimmat. Puhujien perässä olevat linkit ohjaavat kyseessä olevan ohjelmanumeron alkuun.

 

Tule mukaan DigitalBusiness Challenge -palkintogaalan tunnelmiin

null
Toimiva kaupunki-kategoriassa Libertas voitti kaksi sarjaa, most innovative solution ja idea with the best business potential. Voittajia onnittelee Ville Korpiluoto (vas.) Kuva: Mediaporras Oy.

Gaala huipentui voittajatöiden julkistuksiin ja voittajien kukituksiin.
Katso Toimiva kaupunki -sarjan palkintojenjako täältä.
Aktiivinen kansalainen -sarjan palkintojenjaon näet täältä.

 

Tuomarit uskovat avoimen datan mahdollisuuksiin

Tuomarin puheenvuoron käyttänyt Ville Korpiluoto Demolasta summaa, että avoin data, idearikkaus ja taito synnyttävät uutta. “Avoin data ja avoimet rajapinnat ylipäätään ovat mun mielestä erittäin hedelmällinen alue tehdä jotain uutta ja sitä kautta aukee myös mahdollisuuksia. Ja usein nää datasetit ja rajapinnat on tällainen enableri. Ne ei vielä itsessään hyödytä juuri mitään, mutta sitten kun siihen liittää idearikkaan mielikuvituksen ja riittävästi taitoa, niin tällaisia usecaseja, minkälaisia asioita voi niiden päälle rakentaa niin helposti löytyy jo aikamoinen liuta.”
Katso Ville Korpiluodon puheenvuoro tästä.

Teemu Ropponen Open knoledge Finlandista toivoi lisää dataa avoimeksi. “ Sekä julkiset varannot että enenevässä määrin meidän henkilökohtaista tietoa sisältävät tietovarannot pitää avata. Ja kun oon täällä kansalaisyhteiskunnan edustajana niin, sanon meille kaikille että, vaaditaan sitä dataa auki. Julkisuuslain mukaisella tietopyynnöllä voidaan pyytää erinäköisiä tietovarantoja auki ja tietopyynnöt  voi toimia myöskin lempeänä ohjauksena datan omistajille, että mitäs dataa pitäiskään auki, koska se  toimii indikaattorina siitä, mitä kansalaiset haluaa.”
Katso Teemu Ropposen puheenvuoro tästä.

Pääpuhuja Pia Henrietta Kekäläinen
Tilaisuuden pääpuhujana toimi Pia Henrietta Kekäläinen. Kuva: Mediaporras Oy.

 

Avoin data nyt ja huomenna

Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne Stenroos pohtii puheessaan nykyajan muutosta ja tulevaisuuden yhteiskuntaa. “Avoin data, tiedon avoimuus on yksi uuden ajan ja uuden järjestyksen ajureista, mahdollisuus, jonka hyödyntäminen edellyttää notkeutta, nopeutta ja avoimia verkostoja.”
Anne Stenroosin avajaissanat voit katsoa täältä.

Teknologiaentusiasti ja yrittäjä Pia Henrietta Kekäläinen uskoo luovaan teknologiaan.“ Nuoret on ihan sairaan hyvii kuluttamaan teknologiaan, mutta nillä ei oo mitään käsitystä, mitä siellä kauniin konepellin alla tapahtuu. Ja se me halutaan muuttaa.
Pia Henrietta Kekäläisen puheen voit katsoa täältä.

Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeen päällikkö Matti Saastamoinen kertoi, mitä dataa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ovat ja aikovat avata. “Kaupunkien datanavaussuunnitelmat ovat kaikkien saatavilla databusiness.fi/roadmap -sivuilla. Kävin tänään kurkkaamassa, mitä sieltä on tuloillaan. Siellä on muun muassa terveysasemien asiakastyytyväisyystilastoja, aurinkopotentiaalikartoituksia ja sitä sun tätä tuloillaan.”
Matti Saastamoisen puheenvuoron voit katsoa täältä.

Projektipäällikkö Tanja Lahti Helsinki Region Infosharesta toivoo, että yritykset uskaltavat tarttua avoimeen dataan. “ Olen todella ylpeä siitä, että kuutoskaupungit ja yritykset ovat rohkeita, että löytyy rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta lähteä tällaisiin kokeiluihin mukaan tällaiselle epävarmalle maaperällä. Vähän arvaamatonta, jännittävää. Mutta mun mielestä tää on ihan välttämätöntä, jotta me saadaan muutos käyntiin. Sitä se vaan se edelläkävijyys on, että on pakko joskus sukeltaa vähän tuntemattomaan.”
Tanja Lahden puheenvuoron näet täältä.

Tanja Lahti ja Henni Ahvenlampi estradilla
Tanja Lahti (oik.) ja Henni Ahvenlampi estradilla. Kuva: Mediaporras Oy

Tavarakimppakyydistä PiggyBaggystä tunnetussa CoReorient-yrityksessä työskentelevä Henni Ahvenlampi toivoo pitkäjänteisyyttä kehittämistyöhön: “ Ihmiset oikeesti haluaa pysyviä modernisoituja peruspalveluita, mutta eivät halua jatkuvasti vaihtuvia lyhyitä kokeiluja.”
Katso Henni Ahvenlammen puhe täältä.

Paneelikeskusteluissa pinnalla yritysten ja kaupunkien yhteistyö

Annukka Varteva Forum Viriumista ohjasi paneelikeskustelijat yritysten ja kaupunkien yhteisten rajapintojen kehittämisestä syövereihin. Keskustelijoina Business Development Manager Tapio Ahomäki Trimble Solutionsilta, myyntijohtaja Jani Asikainen Timmi Softwaresta ja Co-founder Roope Suomalainen Eventz.todaysta.
Katso paneelikeskustelu täältä.

Rasmus Roiha ja Niklas Lahti
Rasmus Roiha (vas.) ja Niklas Lahti osallistuivat paneelikeskusteluun. Kuva: Mediaporras Oy.

Toisessa paneelikeskustelussa Hanna Niemi-Hugaerts johdattaa ICT-kehityspäällikkö Kari Miskalan Helsingin kaupungilta, liiketoimintajohtaja Kari Tuukkasen Sitosta, toimitusjohtaja Rasmus Roihan Ohjelmistoyrittäjistä ja toimitusjohtaja Niklas Lahden Nord Softwaresta keskustelemaan yritysten ja kaupunkien yhteistyöstä.
Katso toinen paneelikeskustelu täältä.