Ohjeita paikkatietojen hyödyntämiseen

Lounaistieto.fi / Yleinen / Paikkatieto / Ohjeita paikkatietojen hyödyntämiseen

Tietojen hyödyntäminen helpottuu jos luet siitä muutamia vinkkejä. Esimerkiksi paikkatietojen hyödyntämisessä tarvitset soveltuvat ohjelmistot käyttöösi. Rajapintatekniikat voivat kuulostaa aloittelijan korviin tekniseltä jargonilta, mutta ei hätää! Näillä vinkeillä saat tiedot hyötykäyttöön nopeasti.

Paikkatieto-ohjelmistot

Paikkatietoaineistojen käyttöön tarvitset niiden hallintaan soveltuvan ohjelmiston. Yleisimmin käytettyjä ovat erilaiset cad-pohjaiset ohjelmistot, ilmainen QGIS, ESRI-tuoteperheen ArcGIS ohjelmistot ja Mapinfo. Vuosien mittaan olemme tehneet kevyitä kursseja eri ohjelmistojen käyttöön.

Seuraavat ohjeet on toteutettu QGIS:llä ja kurssiosallistujina ovat olleet aloittelijat. Ohjeissa on käytetty vapaasti saatavilla olevia paikkatietoaineistoja ja taulukkotietoja:  QGIS_valmiera_2_2_0_ohjeet(14 tuntia), QGIS_valmiera_2_2_0_ohjeet_lyhennetty (4 tuntia).

Lue lisää koulutustarjonnasta ja Lounaispaikka-verkostosta.

Rajapinnat tutuiksi

Rajapintatekniikoiden avulla saat tietoaineistot käyttöön eri palveluihin. Pisimmälle kehittyneimpiä tiedonvälitysrajapintoja ovat paikkatietoaineistojen välitykseen toteutetut standardit. Tässä vinkkejä miten saat näillä tekniikoilla toteutetut aineistot käyttöösi.

Yleisesti käytössä olevat paikkatietoaineistojen rajapintatekniikat ovat nimeltään WMS (Web Map Service) ja WFS (Web Feature Service). Lounaistieto.fi palveluun kootaan avoimia rajapintalinkkejä, joiden aineistot ovat kaikkien halukkaiden saatavilla. Jotta saat rajapinta-aineiston omaan paikkatieto-ohjelmistoosi käyttöön, kopioi haluamasi rajapinnan URL-linkki ja lisää se paikkatieto-ohjelmasi avulla kartta-tasoksi. Jokaisella ohjelmalla on omat ohjeensa rajapinta-aineiston liittämiseen tasoksi työtilaan.